Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane steki z marchewkowymi frytkami
Marchewki obrać, pokroić na słupki.
W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z oliwek z małą ilością octu, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz i w takiej marynacie obtoczyć słupki z marchewek.
Przełożyć na blachę, szczelnie zakryć folią aluminiową i w nagrzanym do 200 stopni piekarniku piec ok. 25 minut.
Następnie zdjąć folię i posypać marchewki szczyptą cynamonu i zapiekać bez przykrycia przez ok. 5 minut.
W międzyczasie gdy oprószymy marchewki cynamonem przygotować steki.
Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażać z każdej strony wedle preferencji co do wysmażenia.
Usmażone odstawić na chwilę by „odpoczęły”.
Podawać z frytkami i dipem czosnkowym.