Grillowane steki z marchewkowymi frytami

Grillowane steki z marchewkowymi frytami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wołowa

    4 steki
  • marchew

    1 kg
  • oliwa

  • ocet ziołowy

  • czosnek granulowany

  • cynamon

  • tymianek

  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

Dip czosnkowy

  • Party Dip Czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • majonez

  • jogurt naturalny

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Marchewki obrać, pokroić na słupki. W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z oliwek z małą ilością octu, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz i w takiej marynacie obtoczyć słupki z marchewek. Przełożyć na blachę, szczelnie zakryć folią aluminiową i w nagrzanym do 200 stopni piekarniku piec ok. 25 minut. Następnie zdjąć folię i posypać marchewki szczyptą cynamonu i zapiekać bez przykrycia przez ok. 5 minut. W międzyczasie gdy oprószymy marchewki cynamonem przygotować steki. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażać z każdej strony wedle preferencji co do wysmażenia. Usmażone odstawić na chwilę by „odpoczęły”.
Podawać z frytkami i dipem czosnkowym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika-twin

30.07.2015 14:30
SUPER FRYTKI!

Megi

24.07.2015 12:32
uwielbiam steki, i te frytki..zdrowa alternatywa:)

mysza620

28.06.2015 12:19
marchewkowe frytki ? nie jadlam

Kolorowa

25.06.2015 15:37
fajny przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat