Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane skrzydełka w miodowo-pomarańczowej marynacie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

ząbki czosnku 2 sztuki
miód akacjowy 2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki
sok pomarańczowy 50 mililitrów
tabasco 1 łyżeczka
mielona kolendra 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki

Skrzydełka

skrzydełka kurczaka 8 sztuk
bagietka 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
czosnek ząbki 2 sztuki

Porada

Do skrzydełek pasuje bagietka grillowana z dodatkiem oliwy czosnkowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane skrzydełka w miodowo-pomarańczowej marynacie

Skrzydełka umyć i osuszyć. Ponacinać w zgięciach, aby mięso nie kurczyło się w trakcie pieczenia.

Marynata:
Ząbki czosnku zgnieść i drobno posiekać. Do zmielonej kolendry dodać przygotowany czosnek, tabasco, oliwę, miód, musztardę i sok z pomarańczy. Wymieszać.

Skrzydełka polać marynatą tak, aby całe mięso było nią oblepione. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Grillować na niewielkim ogniu 20-25 minut, do uzyskania żądanego stopnia wypieczenia. W trakcie grillowania należy polewać mięso pozostałą marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchenneFantazje 25.04.2015 18:39
Owszem, są bardzo smaczne - słodkie z lekką nutą pikantności. Nie dodawałem soli, więc mogą nie przypaść do gustu tym, którzy lubią dobrze posolone potrawy, ale zawsze do marynaty można sypnąć szczyptę lub dwie :).
iskierka.ag 25.04.2015 16:20
Bardzo apetyczne :)
w mojej kuchni 25.04.2015 15:50
smaczne jedzonko..
olkaaa 25.04.2015 12:43
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak