Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serce wołowe

serce wołowe 1/2 kg
czosnek 3 ząbki
papryczka chilli 1/2 szt
imbir starty 1/2 łyżeczki
rozmaryn świeży 1 gałązka
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
miód 1 łyżka
oliwa 1 łyżka

Grillowane marchewki

marchewki 6 szt
boczek wędzony 6 plasterków
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku

Serce wołowe oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Do miski wlewamy sok pomarańczowy, wino, dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, starty na tarce imbir, gałązkę rozmarynu i łyżeczkę miodu, łączymy wszystkie składniki.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy serce i marynujemy je najlepiej prze noc. Serce osuszamy, lekko skrapiamy je oliwą, solimy delikatnie i pieprzymy, grillujemy je około 8-15 minut z każdej ze stron w zależności od stopnia wysmażenia.

Młode marchewki myjemy, lekko oprószamy solą i pieprzem, owijamy je w plasterki wędzonego boczku i grillujemy, aż do uzyskania złotego koloru.

Usmażone serce odstawiamy na chwile na bok aby odpoczęło na jakieś 15 minut. Po tym czasie kroimy je plastry i serwujemy z grillowaną marchewką i ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak