Grillowane roladki cukiniowe z dorszem i serem feta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    400 g
  • ser feta

    150 g
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżeczka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    2 łyżka
  • sos

  • jogurt naturalny

    100 g
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • czosnek

    5 ząbków
  • koperek

    1 łyżka
  • filet z dorsza

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdy filet z dorsza kroimy na 4 kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i Kucharkiem i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Z sera feta odkrawamy 8 plastrów a każdy z nich przekrawamy na pół.
SOS: Pozostały ser feta rozcieramy łyżką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, pietruszkę, śmietanę, jogurt, mieszamy i wstawiamy do lodówki (ewentualnie możemy dodać pieprz ziołowy).
Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż na 8 cienkich plastrów (jeśli cukinia ma nasiona, wtedy kroimy po 2 plastry z czterech stron cukinii). Na każdy plaster (przy końcu) nakładamy po jednym kawałku dorsza, dwa kawałki sera feta i zwijamy w rulonik. Każdą roladkę smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy aż cukinia będzie miękka a dorsz upieczony (około 5 minut w grillu elektrycznym).
Podajemy z przygotowanym sosem, sezonową surówką i grillowanymi ziemniaczkami (ja przed grillowaniem podgotowane, małe ziemniaczki mieszam z przyprawą do grilla ziołową).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 04.03.2017 08:21
Pychota danie
Ada-Gaba 10.11.2014 22:29
smaczne danie
Ada-Gaba 23.10.2014 16:52
smaczne danie
Jagódka77 05.10.2014 13:42
jeśli smakują tak jak wyglądają to są pyszne
Motorek 19.08.2014 14:05
bardzo dobre loladki
Kolorowa 14.07.2014 22:14
Ale pyszne danie- mmmm ;)
Adamorek 07.05.2014 17:18
bajecznie wyglądają
RenataZ-et 06.05.2014 23:55
same pyszności!
Monika78 06.05.2014 08:12
fajny pomysł, chętnie wypróbuję
Kolorowa 01.05.2014 21:06
Soczyście wyglądają ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat