Grillowane polędwiczki z kurczaka podane z sałatką z rukoli, kiełków i owoców tropikalnych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczek z kurczaka

    600 g
  • mango

    1 sztuka
  • melona gallo

    1 sztuka
  • rukola

    1 pęczek
  • pomidorów koktajlowych

    4 sztuki
  • czarnych ziaren sezamu

    1 łyżeczka
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • kiełki soi

    - -
  • kiełki słonecznika

    - -
  • kiełki rzodkiewki

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
Marynata pikantna Prymat
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Japoński chrzan wasabi dla zaostrzenia smaku

Umyte i oczyszczone polędwiczki z kurczaka zalać marynatą przygotowaną z połączenia wszystkich jej składników i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Mango i melona obrać, pokroić w cienkie paseczki (julienne) i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kiełki wymieszać z rukolą i pokrojonymi owocami.

Na rozgrzanym grillu piec mięso przez ok. 5 minut, podlewając je regularnie pozostałą marynatą. Tak przygotowane aromatyczne polędwiczki z kurczaka ułożyć na sałatce, skropić sosem pozostałym z marynowania, udekorować pomidorami koktajlowymi, szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 04.09.2011 12:51
super
Adamorek 12.04.2011 16:07
wykwintnie
AgaS10 24.01.2011 10:58
Kiełki są pyszne:)
szajba2 05.12.2010 14:48
kiełki? mało apetyczne
patusia 16.11.2010 01:13
Mmmm, bardzo apetyczne :)
berys18 10.10.2010 09:22
niezłe
Barbara55 05.06.2010 18:06
ujdzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat