Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane polędwiczki z ananasową salsą

4.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 600 g
cukier trzcinowy 2 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
sok z limonki 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
ananas świeży 300 g
papryczka chili 1 szt
szczypiorek usiekany 2 łyżki
kolendra 2 łyżki
sok ananasowy 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane polędwiczki z ananasową salsą

Do miski wlać sok z ananasa, cukier, ocet jabłkowy, 1 łyżkę soku z limonki i jedną łyżkę oliwy. Polędwiczkę pokroić w 2 centymetrowe plastry i przełożyć do miski z marynatą. Zafoliować i odstawić na 2-3 godziny do lodówki (po godzinie polędwiczki przełożyć na drugą stronę, aby równomiernie się zamarynowały).

Obranego ananasa, pozbawionego zdrewniałego środka pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną (bez pestek) papryczkę chilli, szczypiorek, 2 łyżki soku z limonki i posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.

Rozgrzać patelnie grillową (lub zwykłą patelnię, ale o grubym dnie). Polędwiczkę wyjąć z lodówki i z dwóch stron delikatnie posmarować oliwą. Kłaść na rozgrzanego grilla i smażyć z dwóch stron po 3-4 minuty z każdej. Tak wysmażona polędwiczka powinna być zarumieniona i delikatnie różowa w środku.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 18.05.2017 14:54
wyśmienity apetyczny pozywny obiad
Adamorek 22.04.2014 14:40
świetna sprawa
cukiereczek 03.04.2014 17:35
aż ślinka leci
Malinka 23.04.2013 10:16
Ależ to musi smakować! Aż ślinka cieknie:)
Beatris 05.03.2013 15:19
To coś w sam raz dla mnie. Prawdziwe "niebo w gębie".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak