Grillowane polędwiczki wieprzowe z miodem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    700 gram
  • miód akacjowy

    1/2 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło zimne

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić mięso z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Natrzeć olejem (lub oliwą), dodać miód, oprószyć pieprzem i solą. Odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę. Grilla lub patelnię grillową mocno rozgrzać. Smażyć mięso z obu stron na rumiano przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, na wierzch polędwiczek ułożyć po wiórku masła i pozwolić mięso odpocząć ok. 2 minuty. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Ola1984
Mięso należy obracać na grillu za pomocą szczypiec. Nie należy nakłuwać polędwicy, bo wypłyną z niej soki, a tym samym będzie sucha i niesmaczna.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 11.08.2016 14:16
smakowicie się prezentują :)
ben-ka 11.08.2016 09:09
Pyszne jedzonko !
jagoda5913 10.08.2016 22:52
super na obiad
MałaMi89 10.08.2016 22:28
Ooo super danie!
Janina 10.08.2016 21:03
Smaczne mięsko;))
IKrakowianka 10.08.2016 20:56
super mięsko
sezamek 10.08.2016 20:45
cudowne z miodem , uwielbiam
norweska20 10.08.2016 19:59
pyszności taka propozycja
2milutka 10.08.2016 18:41
Pyszne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat