Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane polędwiczki na ostro

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 kg
olej 5 łyżek
ocet balsamiczny 5 łyżek
cytryna 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
ostre papryczki 4 szt
natka pietruszki
sól
pieprz ziarnisty
pieprz mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane polędwiczki na ostro

Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej. Polędwiczki myjemy , suszymy, po czym kroimy w plastry o grubosci około 2 cm. Posypujemy każdy kawałek mięsa solą i mielonym pieprzem. Olej mieszamy z octem balsamicznym. Dodajemy do tego pieprz ziarnisty, pokruszone liście laurowe, pokruszone papryczki. Mieszamy. Każdy kawałek polędwicy dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc. Zamarynowane mięso zawijamy szczelnie w folie aluminiową- każdy kawałek osobno. Wrzucamy na dobrze rozgrzany ruszt i pieczemy około 7-10 minut z jednej strony. Po upływie tego czasu rozwijamy folię, odwracamy mieso na drugą stroną i pieczemy jeszcze znowu około 7-10 minut, juz na odkrytej folii. Nie polecam mięsa zbyt długo trzymać na ogniu, ponieważ polędwica szybko wysycha i robi sie twarda. Jednak dobrze przygotowana wychodzi aromatyczna i soczysta :) Podajemy ją w towarzystwie plasterków cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 13.07.2012 09:57
ale apetyczna
Amellia 18.05.2012 08:53
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak