Grillowane pałki w marynacie arbuzowo-musztardowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    750 g
  • arbuz

    1/5
  • ocet balsamiczny

    125 ml
  • cukier trzcinowy

    55 g
  • sos sojowy

    65 ml
  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • musztarda

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • płatki chili

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowane pałki w marynacie arbuzowo-musztardowej foto
Z mięsa usuwamy skórę. Z części arbuza wyciskamy 125 ml soku. Najlepiej posłużyć się sitkiem i sok z arbuza wyciskać podkładając pod miskę sitko. Wówczas pestki i cząstki z arbuza nie wpadną nam do środka. Resztę arbuza pozostawiamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - Grillowane pałki w marynacie arbuzowo-musztardowej foto
Do miski wkładamy mięso, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Najlepiej wybrać takie naczynie, aby całe mięso było w marynacie. Pozostałego arbuza kroimy w cieniutkie paski.
Krok 3 - Grillowane pałki w marynacie arbuzowo-musztardowej foto
Mięso grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej) przez około 40 minut, co jakiś czas podlewając marynatą. W trakcie grillowania dokładamy paski arbuza.
Krok 4 - Grillowane pałki w marynacie arbuzowo-musztardowej foto
Mięso ma delikatnie słodki smak dzięki połączeniu arbuza i octu balsamicznego. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.07.2014 13:22
ciekawy pomysł na marynatę
jasiek 10.04.2014 23:17
cudowna marynata
Janina 07.07.2013 12:13
Lubię takie smaki;)
msmors 07.07.2013 10:06
ciekawa marynata do mięsa
gosia561 07.07.2013 00:52
doskonałą marynata
Piotr-21 06.07.2013 22:54
palce lizać
Barbara/zuza22_85 06.07.2013 22:40
pyszne jedzenie
Sroczka 06.07.2013 22:36
Przepysznie przygotowane mięsko.
Megg 06.07.2013 21:29
wyglądają bardzo smakowicie
bogusia19 06.07.2013 21:25
ciekawa marynata

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat