Grillowane pałeczki schabowe z dipem paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    500 g
  • czosnek

    1 sztuka
  • sos sambal olelek

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • kolendra

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • papryka żółta

    2 sztuki
  • sok z limonki

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

• schab pokroić w plastry, i jeszcze w paski,
• kolendrę i kmin rzymski podprażyć na suchej patelni, rozgnieść,
• z sosu sambal olelek, zmiażdżonych przypraw, papryki, soku z limonki, 1 łyżki oliwy, soli i pieprzu zrobić marynatę, polać nią mięso i włożyć na 30 minut do lodówki,
• papryki pokroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i piec razem z całym nie obranym czosnkiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut,
• następnie papryki włożyć do woreczka foliowego i dokładnie zawinąć, po chwili wyjąć i zdjąć z nich skórkę, czosnek obrać,
• paprykę i czosnek zmiksować na gładką masę z 1 łyżką oliwy, na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki,
• pałki schabowe piec na rozgrzanym grillu przez 15 min kilkakrotnie obracając,
• podawać z dipem paprykowym

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 10.08.2011 10:55
ekstra
Margo1 10.08.2011 10:54
ekstra
Margo1 18.04.2011 21:53
pysznosci
Margo1 18.04.2011 21:53
pysznosci
Tika4444 08.02.2011 10:42
super przepis
monika154 14.12.2010 09:59
super
agnieszka214 14.12.2010 09:51
świetne
monika154 08.12.2010 09:16
super
agnieszka214 08.12.2010 09:09
mniam
eli_555 16.11.2010 23:11
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat