Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
pierś z kurczka
400 gramów -
cebula
1 sztuka -
suszone pomidory
5 sztuk -
bazylia świeża
1 pęczek -
jajko
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka -
Czosnek suszony Prymat
0,5 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Grillowane kotlety mielone z kurczaka
KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a cebulę, suszone pomidory i liście bazylii drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą* oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
* Jeśli nie tolerujemy glutenu, polecam wcześniej dobrze wyrobić samo mięso z łyżką zimnej wody. Mięso wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Taki zabieg możemy stosować także w przypadku innych rodzajów mięs np. wołowiny lub wieprzowiny.
KROK 2. Porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm. Przekładamy je na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się