Grillowane kotlety mielone z kurczaka

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem świeżej bazylii oraz suszonych pomidorów. Jest to lżejsza i zdrowsza wersja kotletów mielonych, które przygotujemy na patelni grillowej, bez panierki oraz bez dodatku tłuszczu.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pierś z kurczka

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • suszone pomidory

    5 sztuk
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a cebulę, suszone pomidory i liście bazylii drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą* oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

* Jeśli nie tolerujemy glutenu, polecam wcześniej dobrze wyrobić samo mięso z łyżką zimnej wody. Mięso wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Taki zabieg możemy stosować także w przypadku innych rodzajów mięs np. wołowiny lub wieprzowiny.

KROK 2. Porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm. Przekładamy je na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat