Grillowane kofty jagnięce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Paleta aromatycznych przypraw nadaje jagnięcinie niepowtarzalny smak i aromat. Uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający i lekki sos na bazie jogurtu greckiego oraz świeża, prosta sałatka. Wspaniały, lekki i aromatyczny obiad, który z pewnością przeniesie Was na Greckie wyspy!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kofty

  • jagnięcina mielona

    500 gramów
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa extra virgin

    2 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka

Sos tzatziki

  • jogurt grecki

    200 gramów
  • ogórek zielony

    1 szt.
  • mięta posiekana

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa extra virgin

    2 łyżki

Sałatka

  • sałata rzymska

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • ser feta

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kofty

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, miętę, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy na patyczkach do szaszłyków 8 zgrabnych, lekko podłużnych kotlecików.

Sos tzaziki

Ogórka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na pół godziny, aby ogórek puścił wodę. Do jogurtu dodajemy posiekaną miętę, odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.

Sałatka

Sałatkę rwiemy na mniejsze części. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser feta. Lekko mieszamy.
Grill elektryczny rozgrzewamy i lekko smarujemy jego powierzchnię oliwą. Grillujemy kofty po 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętajmy, aby zbyt długo ich nie grillować, ponieważ mięso będzie twarde. Tak przygotowane kofty podajemy z sałatką, sosem tzaziki oraz chlebkiem pita. Świetnie się tu sprawdzi również tortilla.

Odnośniki

*użyłam jagnięciny o zawartości 20% tłuszczu

Uwagi dodatkowe

Jagódka17
Uwagi dodatkowe - kofty można również przygotować na grillu ogrodowym - z tej porcji wyszło mi 8 niedużych koft

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat