Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Dżem z chilli
-
papryczka chili
6 szt -
papryka czerwona
1 szt -
cebula
1 szt -
ząbki czosnku
2 szt -
woda
1/3 szklanki -
ocet jabłkowy
1/3 szklanki -
sok z limetki
1/2 szt -
cukier
1,5 szklanki -
sos rybny
1 łyżeczka
Dodatkowo
-
ser halloumi
2 opakowania -
oliwa
1 łyżka
Sposób przygotowania
Zblendowaną masę przekładamy do rondelka wlewamy ocet, sos rybny, sok z limonki, wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Ogień zmniejszamy i gotujemy dżem około 45-60 minut – aż nadmiar płynów wyparuje a dżem stanie się gęsty i lepki.
Tak przygotowany dżem przekładamy na miseczki lub do wyparzonych słoików – odstawiamy.
Ser halloumi wyjmujemy z opakowania kroimy w paski i smarujemy lekko oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 1-2 minut z każdej strony.
Zarumieniony ser przekładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym wcześniej dżemem z chilli, smacznego :D
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się