Grillowane halloumi z dżemem z chilli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dżem z chilli

  • papryczka chili

    6 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • woda

    1/3 szklanki
  • ocet jabłkowy

    1/3 szklanki
  • sok z limetki

    1/2 szt
  • cukier

    1,5 szklanki
  • sos rybny

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • ser halloumi

    2 opakowania
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do blendera wkładamy pokrojone na pół papryczki chilli, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych czerwoną paprykę, obrane ząbki czosnku i cebulę – wlewamy wodę i blendujemy wszystko dokładnie. Długość blendowania zależy od tego czy chcemy gładki dżem czy z wyczuwalnymi kawałkami przypraw – ja wolę z kawałkami.

Zblendowaną masę przekładamy do rondelka wlewamy ocet, sos rybny, sok z limonki, wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Ogień zmniejszamy i gotujemy dżem około 45-60 minut – aż nadmiar płynów wyparuje a dżem stanie się gęsty i lepki.

Tak przygotowany dżem przekładamy na miseczki lub do wyparzonych słoików – odstawiamy.

Ser halloumi wyjmujemy z opakowania kroimy w paski i smarujemy lekko oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 1-2 minut z każdej strony.

Zarumieniony ser przekładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym wcześniej dżemem z chilli, smacznego :D

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 19.06.2017 12:32
pięknie podane, aż chce się jeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat