Grillowane chlebki nadziewane

Grillowane chlebki nadziewane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chlebki

  • mąka chlebowa

    500 g
  • mleko ciepłe

    200 ml
  • woda ciepła

    100 ml
  • drożdże suche

    2 łyżeczki
  • sól

    2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki

Nadzienie

  • ser fromage

    70 g
  • suszone pomidory

    4
  • oliwki czarne

    4
  • kapary całe Smak

    1 łyżka

Sos

  • buraczki konserwowe

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowane chlebki nadziewane foto
W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz, drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ciepłe mleko oraz wodę i energicznie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Grillowane chlebki nadziewane foto
Pomidory, oliwki i kapary pokroić drobno i rozetrzeć z serkiem fromage. Podzielić farsz na 8 części.
Krok 3 - Grillowane chlebki nadziewane foto
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej części formować kulkę, rozpłaszczyć rękoma i nałożyć porcję farszu.
Krok 4 - Grillowane chlebki nadziewane foto
Zawinąć brzegi ciasta do środka i uformować płaski placek. Za pomocą pędzelka smarować jedną stronę placka oliwą i układać na grillu. Piec kilka minut - do mocnego zarumienienia. Następnie smarować drugą stronę i przekładać na ponowne kilka minut. Sos: do jogurtu dodać buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, dokładnie wymieszać. Placki doskonale smakują jako dodatek, jak i samodzielne danie. Świetne są również na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat