Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami
Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i wkładamy na ok. godzinę do marynaty. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Jabłka również kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne (ja nie obieram jabłek ze skórki). Wątróbkę, cebulę i jabłka nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków i grillujemy ok. 35-40 minut.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos łączymy i ucieramy/mieszamy aż sos będzie jednolity.
Przygotowanie sałatki:
Szpinak i sałatę płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Pomidorki kroimy na pół, a cebule w cienkie plasterki. Szpinak i sałatę układamy na talerzu. Na sałacie układamy brokuły i pomidorki, posypujemy cebulą i polewamy sosem.
Szaszłyki z wątróbki układamy na sałacie.