Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRILLOWANA POLENTA

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 1 szklanka
woda 3 szklanka
sól 1 łyzeczka
parmezan starty 50 gram
masło 82% 1 łyżka
czosnek ząbki 1 sztuka
chilli 1/2 łyżeczka
oliwa

Porada

chilli w płatkach

Przepis i sposób przygotowania na: GRILLOWANA POLENTA

W wysokim garnku o grubym dnie zagotowuję wodę, dodaję sól i ciągle mieszając, powoli wsypuję kaszę. Gotuję 15 minut na małym ogniu, mieszając często. W międzyczasie na patelni rozpuszczam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Podgrzewam przez chwilę i odstawiam. Garnek z kaszą ściągam z ognia, dodaję przygotowane masło i ser. Mieszam do momentu uzyskania gładkiej struktury. Powstałą masę przekładam do płaskiego, natłuszczonego naczynia. Odstawiam w chłodne miejsce do ostygnięcia i stężenia. Zimną polentę smaruję oliwą, kroję na trójkąty i grilluję z obu stron. Podaję z sałatką z grillowanych warzyw lub mięsem.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.05.2015 19:03
bardzo smaczne jedzonko :)
tytka 05.02.2015 23:10
ciekawy pomysł
msmariusz 05.02.2015 22:48
pracochłonne, ale efekt niesamowity
Lucan 05.02.2015 21:22
ciekawe jak to smakuje
Kolorowa 05.02.2015 20:12
Pyszny dodatek !
Ola1984 05.02.2015 20:09
Bardzo apetycznie wygląda :)
IwonaDD 05.02.2015 16:25
pyszna polenta, bardzo lubię grilowaną;
erym 05.02.2015 15:14
ciekawy przepis jak zwykle u Ciebie, brawo!
Katarzyna59 05.02.2015 15:13
super, extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak