Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana polędwica z dorsza z borowikowym risotto i kremowym sosem pieczarkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na rybę

polędwica z dorsza 400 g
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
oliwa 20 ml
gałązki rozmarynu 1 szt
masło 1 łyżka

składniki na bulion

kurczak wiejski KONSPOL 1 szt
włoszczyzna 1 szt
cebula biała 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 8 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
sól 1-2 łyżki

składniki na risotto

ryż do risotto 200 g
parmezan starty 70 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 szczypty
cebula szalotka 1 szt
oliwa 30 ml
masło 50 g
wino białe wytrawne 100 ml
borowiki 150 g

składniki na sos pieczarkowy

pieczarki 500 g
masło 100 g
sól 2 szczypty
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
śmietana 30% 200 ml

Porada

Proponuje wyciąć piersi z całego kurczaka wiejskiego i użyć w innym daniu. Nie ma potrzeby używać piersi do zrobienia bulionu.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana polędwica z dorsza z borowikowym risotto i kremowym sosem pieczarkowym

Bulion drobiowy do risotto
Kurczaka wiejskiego dokładnie myję, dzielę na dwie połowy i zalewam zimną wodą. Gotuję na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. Obieram włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por i przypaloną palnikiem gazowym cebulę wrzucam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 20-25 %. Na koniec doprawiam bulion solą.

Risotto
Kroję w drobną kostkę szalotkę. W garnku/rondlu podgrzewam oliwę z oliwek i dodaję szalotkę. Smażę aż szalotka się zeszkli. Dodaję ryż do risotto (użyłem carnaroli) i mieszam tak długo aż ryż pokryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę. Dodaję wino i mieszam tak długo aż wino odparuje. Po odparowaniu wina dolewam stopniowo bulion. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewam następną łyżkę bulionu i tak tą czynność powtarzam przez 15-17 minut aż ryż będzie al dente. Dodaję masło, 5 łyżek świeżego parmezanu i mieszam. Zdejmuję risotto z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewam na patelni masło. Wrzucam pokrojone w kostkę borowiki i smażę około 7 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję do risotto i całość energicznie mieszam.

Sos z pieczarek
Obrane pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na oliwie z oliwek. Proces powinien zająć 15 minut. Od czasu do czasu mieszam grzyby. Dodaję śmietanę oraz masło. Redukuję sos do gęstej konsystencji. Doprawiam pod koniec odrobiną soli i białym pieprzem.

Ryba
Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek i smażę po 2 minuty na stronę. Wrzucam gałązkę rozmarynu. Po pierwszym odwróceniu dodaję masło i smażę 2 minuty. Po tym czasie wstawiam do piekarnika na 2 minuty (termoobieg 180°C).

Wykończenie dania
Do pierścienia cukierniczego wykładam risotto. Dookoła pierścienia wykładam pieczarki. Na górę risotto kładę rybę i kładę parę płatków soli do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.08.2017 19:43
Mniam... Chętnie bym spróbowała. :)
Bożena Matuszczyk 29.08.2017 15:01
Pyszna rybka;)
bietka 26.08.2017 21:52
smaczna rybka :)
anka1988 26.08.2017 21:13
danie wygląda na talerzy przepięknie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak