Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kaczki 40 dag
sól do smaku
mandarynki 5
cukier brązowy do smaku
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
skórka z cytryny 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym

Kroki postępowania

1
Z piersi kaczych wycinamy wystającą skórę i inne niedoskonałości. Skórę nacinamy na krzyż.
Krok 1 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
2
Przyprawiamy solą i papryką suszoną. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Krok 2 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
3
Piersi układamy na rozgrzanej patelni grillowej.
Krok 3 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
4
Smażymy na złoty kolor - 15 minut na stronie ze skórką i 12 minut po przewróceniu
Krok 4 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
5
(jeśli ktoś nie lubi różowego mięsa powinien odpowiednio zwiększyć czas smażenia lub dodatkowo pierś wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 15-20 minut).
Krok 5 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
6
Wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka.
Krok 6 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
7
Mandarynki obieramy ze skórek. Sam miąższ bez błonek miksujemy.
Krok 7 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
8
Dodajemy cukier brązowy do smaku (miałem dość kwaśne mandarynki, jeśli mamy słodsze okazy cukier można pominąć).
Krok 8 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
9
Tak przygotowany sok wlewamy do odlanego wcześniej tłuszczu. Gotujemy kilka minut z dodatkiem startej skórki cytryny, aż sos zgęstnieje.
Krok 9 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
10
Pod koniec dolewamy octu balsamicznego i gotowe.
Krok 10 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto
11
Piersi podajemy polane sosem z kluskami śląskimi. Smacznego.
Krok 11 - Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 07.02.2013 20:54
pycha
kuklik 14.11.2012 15:58
dawno nie jadłam kaczki a ta wygląda wyśmienicie
olkaaa 29.10.2012 20:27
zapowiada się smakowicie
ALAGOR 26.10.2012 14:52
brzmi super ;)
Anna169Hosz 26.10.2012 12:11
Dla mnie bomba, nic dodać nic ująć:)
Magdalena1110 24.10.2012 21:15
dobre
aginaa 24.10.2012 19:37
smaczne :)
pacpaw 24.10.2012 17:43
pod piątym slajdem jest podpowiedź co zrobić jeśli ktoś ma inny gust :o)
SmacznaPyza 24.10.2012 09:22
ja jednak bardziej bym wysmażyła od strony skóry, ale to pewnie kwestia gustu
Mysiunia 24.10.2012 08:53
super się prezentuje, z chęcią bym zjadła :)
Sroczka 23.10.2012 23:01
Ślinka cieknie na sam widok.
Katarzyna/kate1980 23.10.2012 21:15
świetny przepis
PaniMISIOWA 23.10.2012 21:13
rewelacyjne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak