Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karczek

    700 gram

MARYNATA

  • sos sojowy jasny

    3 łyżka
  • imbir

    3 centymetry
  • whisky

    2 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W małej miseczce wymieszać sos sojowy, whisky, olej, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki.

Mięso opłukać, pokroić na plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę natrzeć wcześniej przygotowana marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Następnie wyjąć mięso z marynaty, osączyć, usunąć plasterki imbiru i grillować na rozgrzanej patelni grillowej lekko spryskanej olejem. Grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat