Grillowana cukinia z warzywami i kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • marchewka gotowana na parze

    1 sztuka
  • brokuł gotowany na parze

    100 gram
  • fasolka szparagowa

    50 gram
  • Kukurydza z Puszki

    2 łyżki
  • kasza jaglana

    1/2 szklanki
  • mozzarella

    50 gram
  • sól

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowana cukinia z warzywami i kaszą jaglaną foto
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do garnka z grubym dnem wlać szklankę zimnej wody, dodać kaszę. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać kaszę w garnku / tylko teraz mieszamy, później gotujemy bez mieszania /. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz należy ją zamieszać.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ i odłożyć na bok. Połówki cukinii oprószyć lekko solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Grillować na patelni grillowej lub w piekarniku po 5 minut z każdej strony.
Krok 2 - Grillowana cukinia z warzywami i kaszą jaglaną foto
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, dodać cebulę i dusić na wolnym ogniu, aż będzie szklista, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać odłożony miąższ cukinii i przez chwilę razem dusić. Następnie dodać pokrojone warzywa, kukurydzę,ugotowaną kaszę jaglaną, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Odstawić z ognia.
Do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem włożyć połówki cukinii wypełnione farszem. Na wierzchu ułożyć kawałki sera mozzarella.
Krok 3 - Grillowana cukinia z warzywami i kaszą jaglaną foto
Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15 minut /najlepiej sprawdzić widelcem czy cukinia jest już odpowiednio miękka w środku, jeśli jest jeszcze twarda, piec trochę dłużej/.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 05.04.2014 13:52
bardzo ciekawy pomysł na farsz, uwielbiam cukinię i ciągle szukam nowych pomysłów na jej przygotowanie
anemon 07.01.2014 08:41
Dziękuję i polecam.
Alex_M 06.01.2014 11:34
rewelacyjny farsz w tej cukinii :)
junox 04.06.2013 21:12
bardzo apetycznie wyglądają:)
IZABELA29 23.04.2013 10:13
cukinie czas posiać a potem na grilla
anemon 08.01.2013 19:35
Polecam, kasza jaglana świetnie smakuje.
pacpaw 08.01.2013 14:52
pierwszy raz widzę taki farsz. Warto wypróbować, gdyż prezentuje się znakomicie
Mysiunia 01.01.2013 10:40
bardzo lubię faszerowane cukinie! Twoja ma ciekawe wnętrze :)
Izka192 15.10.2012 18:43
apetyczna
alaaa 08.10.2012 11:35
taka cukinia jest pyszna,fajny farsz wymyśliłaś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat