Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana cukinia faszerowana wieprzowiną, pieczarkami i natką pietruszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
karkówka wieprzowa 400-450 gram
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
papryka czerwona 1/2 szt
pieczarki 150 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 czubata łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 pęczek
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
pieprz
ser żółty 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana cukinia faszerowana wieprzowiną, pieczarkami i natką pietruszki

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Dusić do momentu, aż pieczarki puszczą sok.
Wrzucić zmielone mięso, wymieszać i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodać przyprawy, wymieszać i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Zdjąć z ognia, a gdy farsz przestygnie, dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Ponacinać lekko środek i wydrążyć miąższ łyżeczką. Oprószyć środek pieprzem i solą, ułożyć na tacce i grillować przez kilka minut. Następnie nałożyć farsz i grillować do momentu, aż ser się rozpuści, a cukinia będzie miękka.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 18.07.2017 12:01
Bardzo lubię cukinię z grilla :)
katarzynka455 17.07.2017 22:03
Wygląda przepysznie:)
SzczyptaChili 17.07.2017 21:39
Bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak