Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
rozmaryn
do dekoracji -
cytryna
1 cząstka -
marynata
-
oliwa
1/2 szklanki -
Czosnek staropolski Prymat
do smaku -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
do smaku -
bekon
200 chudy -
łosoś dzwonka
8 szt -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Grill: Medaliony z łososia norweskiego w bekonie Roberta Sowy
Medaliony z łososia oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Z dolnych gałązek rozmarynu oberwać listki. Medaliony z łososia owinąć dookoła paskiem bekonu, nabić na gałązkę rozmarynu i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Pod koniec grillowania aromatyczne medaliony z łososia posypać świeżo tartym serem oscypek.
Komentarze (2)