Grill: Bakłażany z pikantnym sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    3 szt
  • sól

  • sos

  • oliwa

    6 łyżek
  • sos balsamiczny

    3 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany umyć pokroić wzdłuż w plastry grubości ½ cm, posolić, odstawić na 30 min, a w tym czasie przygotować sos: połączyć wszystkie składniki sosu i starannie wymieszać. Bakłażany opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min z każdej strony. Po zdjęciu z grilla smarować obficie plastry bakłażana przygotowanym sosem. Podawać do dań mięsnych i rybnych. W podobny sposób można przygotować cukinię lub kabaczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 03.06.2015 07:32
inna alternatywa na potrawę z grilla, super!
AURELKA 30.04.2013 20:26
smakowite jedzonko
ttrytka 05.07.2012 14:38
zdjęcie mistrzostwo
staropolanka5 05.07.2012 14:31
tak smacznie wygląda
vesenka 05.07.2012 11:35
jaki piękny wzorek po grillowaniu. W połączeniu z sosem zapowiada się bardzo smakowicie
IZABELA29 05.07.2012 10:27
cudne zdjęcie
ben-ka 05.07.2012 10:08
to musi być pyszne!!!
Katarzyna87 05.07.2012 09:48
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat