Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gremolata

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa 5 łyżek
sok z pomarańczy 50 ml
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 1 główka

Porada

zamiast pomarańczy użyj cytryny, a zamiast natki można użyć kolendry - zależy do jakiego mięsa można dodać też świeży czosnek zamiast pieczonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Gremolata

Z czosnku odetnij górna część, skrop oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz ok 5 minut w 215 stopniach C. Po upieczeniu obierz i posiekaj.
Z umytej pomarańczy zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy
Posiekaj natkę, wymieszaj z sokiem z pomarańczy dopraw solą i pieprzem, oliwą dodaj czosnek i niteczki ze skórki pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 29.04.2016 18:52
Aromatyczne :)
Joannasz3190 29.04.2016 12:05
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak