Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grejpfrutowe piersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo-jagodową i puree z selera.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2
rozmaryn gałązka
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Składniki na konfiturę:
jagody 80 g
masło łyżka
sól, pieprz do smaku
seler średniej wielkości
czosnek 2 ząbki
płatki chilli 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
śmietana łyżka
masło łyżka
wywar warzywny 1/2 szklanki
szałwia kilka listków
wino czerwone wytrawne 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Grejpfrutowe piersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo-jagodową i puree z selera.

Przygotowanie:
1. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę aż do samego mięsa, tworząc kratkę.
2. Mięso kaczki posypujemy solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz skórką otartą z jednego grejpfruta.
3. Na suchej rozgrzanej patelni smażymy piersi, najpierw od strony skóry, do momentu kiedy skórka ładnie się zrumieni.
Następnie obracamy piersi na drugą stronę i smażymy przez ok. 2 minuty.
4. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy wytopionym ze skóry tłuszczem oraz sokiem wyciśniętym z jednego grejpfruta.
5. Dodajemy dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu.
6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 6-8 minut, jeśli chcemy aby kaczuszka była różowa w środku.
7. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę, rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Chwilę podsmażamy, a następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
8. Kiedy jabłka nabiorą głębokiego czerwonego koloru, zdejmujemy je z patelni.
9. Do cebuli dodajemy jagody i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając.
10. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez kilka minut.
11. Do cebuli i jagód, dolewamy wino i dodajemy łyżkę cukru.
12. Kiedy wszystko zacznie powoli gęstnieć dodajemy płaską łyżkę masła.
13. Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku oraz pokrojony w niezbyt dużą kostkę seler. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.
14. Następnie dolewamy wywar warzywny i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-7 minut.
15. Kiedy seler zmięknie, doprawiamy go solą, białym pieprzem, płatkami chilli, świeżo startą gałką muszkatołową oraz drobno posiekanymi listkami szałwii ananasowej.
16. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
17. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany kremówki i jeszcze raz miksujemy.
18. Kaczkę kroimy w cienkie ukośne plastry i układamy na środku talerza. Dodatki serwujemy na talerzu według własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 27.12.2013 19:37
bardzo ładnie wygląda ;)
norweska20 26.12.2013 20:31
genialny przepis
malaczarna23 01.11.2013 08:04
rewelacyjny obiadek:)
magdziorka6 29.07.2013 22:19
sza-po-ba takie przepisy powinnismy oceniać a nie jakąś marcheke gotowaną z czosnkiem :-)
Adamorek 29.07.2013 19:29
super kurczaczek z nutą cytrusów
dwa pokoje z kuchnią 29.07.2013 19:21
nie jadłam jeszcze kaczki, to danie prezentuje się bardzo wykwintnie :) z chęcią bym spróbowała
arbuzowo 29.07.2013 19:08
Kaczka - mniam mniam
2milutka 29.07.2013 18:18
o kurczę ale pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak