Przepis i sposób przygotowania na: Grejpfrutowe piersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo-jagodową i puree z selera.
1. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę aż do samego mięsa, tworząc kratkę.
2. Mięso kaczki posypujemy solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz skórką otartą z jednego grejpfruta.
3. Na suchej rozgrzanej patelni smażymy piersi, najpierw od strony skóry, do momentu kiedy skórka ładnie się zrumieni.
Następnie obracamy piersi na drugą stronę i smażymy przez ok. 2 minuty.
4. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy wytopionym ze skóry tłuszczem oraz sokiem wyciśniętym z jednego grejpfruta.
5. Dodajemy dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu.
6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 6-8 minut, jeśli chcemy aby kaczuszka była różowa w środku.
7. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę, rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Chwilę podsmażamy, a następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
8. Kiedy jabłka nabiorą głębokiego czerwonego koloru, zdejmujemy je z patelni.
9. Do cebuli dodajemy jagody i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając.
10. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez kilka minut.
11. Do cebuli i jagód, dolewamy wino i dodajemy łyżkę cukru.
12. Kiedy wszystko zacznie powoli gęstnieć dodajemy płaską łyżkę masła.
13. Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku oraz pokrojony w niezbyt dużą kostkę seler. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.
14. Następnie dolewamy wywar warzywny i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-7 minut.
15. Kiedy seler zmięknie, doprawiamy go solą, białym pieprzem, płatkami chilli, świeżo startą gałką muszkatołową oraz drobno posiekanymi listkami szałwii ananasowej.
16. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
17. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany kremówki i jeszcze raz miksujemy.
18. Kaczkę kroimy w cienkie ukośne plastry i układamy na środku talerza. Dodatki serwujemy na talerzu według własnego uznania.