Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Green-orange cake - maślankowy tort serowo-batatowy z warzywami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto (tortownica o średnicy 17 cm)

kasza jaglana 100 g
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżka
maślanka 0,5 szklanka
jajko 1
mąka ziemniaczana 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
masło orzechowe 1 łyżka
miód płynny 3 łyżka
oliwki czarne garść
rukola 100 g
rzodkiewka 7 szt

masa

batat 1
rabarbar 1 laska
olej
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
twaróg zmielony 500 g
suszone pomidory kilka
orzeszki ziemne garść

Przepis i sposób przygotowania na: Green-orange cake - maślankowy tort serowo-batatowy z warzywami

Ciasto- Kaszę płuczemy zimną wodą na sicie. W garnku zagotowujemy mleko z łyżką masła. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kasza musi być miękka i wchłonąć cały płyn.

Rukoklę blendujemy z maślanką. Dodajemy kaszę i ponownie blendujemy na gładką masę.
Dodajemy sól, jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, masło orzechowe, miód, ocet balsamiczny i ponownie całość blendujemy. Dodajemy posiekane oliwki i rzodkiewkę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 70 minut, temp. 190 stopni, termoobieg.

Masa- Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rabarbar również kroimy w drobną kostkę. Warzywa skrapiamy olejem, solimy i pieczemy do miękkości - temp. 190 stopni, termoobieg.
Przestudzone bataty i rabarbar blendujemy na gładką masę z suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi. Dodajemy stopniowo ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wystudzony placek jaglany przekrawamy na trzy części. Przekładamy masą serowo-batatową. Wierzch i boki pokrywamy również masą serowo-batatową. Torcik dekorujemy oliwkami, rzodkiewkami i rukolą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania96 28.07.2015 15:26
fajny pomysł na tort
Koper 07.07.2015 15:21
Mistrzostwo świata! Jestem pod wrażeniem- świetny pomysł :)
Mniam 07.07.2015 11:59
Wow! Super to musi smakować :)
fotoviderek 06.07.2015 22:21
Wygląda pięknie :)
Ewa Wojtaszko 06.07.2015 21:58
no ciekawa jestem jak taki torcik smakuje :)
Aannkaa82 06.07.2015 19:36
Interesujace ;)
marenka 06.07.2015 19:10
faktycznie...ciekawy pomysł
mirosława4 06.07.2015 18:48
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak