Przepis i sposób przygotowania na: Grecka wersja sałatki z chorizo
2.Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w średniej grubości plasterki.
3.Kiełbasę kroimy w plastry a następnie dzielimy na cztery części (w ćwiartki). Wrzucamy kiełbasę na rozgrzaną patelnię i smażymy aż do momentu wytopienia tłuszczu. Dolewamy trochę oliwy z oliwek. Dorzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy czosnek. Chwilkę mieszamy i wyłączamy ogień.
4.Do składników na patelni dolewamy około 5 łyżek octu balsamicznego i dodajemy odrobinę pieprzu co smaku. Czekamy aż ocet się zredukuje (wyparuje alkohol).
5.Przygotowaną kiełbaskę dodajemy do składników znajdujących się w miseczce. Delikatnie mieszamy. Możemy dodać do smaku kilka listków świeżej bazylii.
Smacznego!
(kiełbaskę chorizo można zastąpić inną kiełbasą długodojrzewającą)