Grecka sałatka z ogórków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Sałatka jest świeża, chrupiąca, lekka i przepyszna! Zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ogórek zielony

    3 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • oliwa extra virgin

    60 mililitrów
  • Oregano suszone Prymat

    1.5 łyżeczka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżki

Sos

  • jogurt grecki

    240 gramów
  • czosnek ząbki

    1 szt.
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • koperek

    1 pęczek
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    8 szczypt
  • sól

    8 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w piórka, dodajemy oliwę, oregano oraz ocet winny. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby cebula się zamarynowała.

W tym czasie ogórki dokładnie myjemy (ja dodatkowo sparzyłam skórkę wrzątkiem) i kroimy w cienkie półplasterki. Znaczenie ma tu sposób pokrojenia ogórków. Tarka, czy szatkownica się tu nie sprawdzi. Ogórki w tym wypadku najlepiej jest pokroić nożem, gdyż zbyt cienkie nie będą już tak chrupiące i pyszne.


Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Mieszamy całość do połączenia się składników.
Do ogórków dodajemy marynowaną cebulę razem z marynatą. Dodajemy sos i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Uwagi dodatkowe
- ogórki można odcisnąć z nadmiaru wody, ja tego nigdy nie robię
- sekretem tej sałatki jest sos, dlatego polecam użyć dobrego, prawdziwego jogurtu greckiego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat