Grecka pasta z bakłażana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 duży
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • natka pietruszki

    1/4 pęczka
  • ser feta

    50 g
  • oliwa

    1,5 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Bakłażana myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, zawijamy w folię i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (środkiem do góry). Następnie zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze przez 10 minut aby się ładnie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
2. W czasie, gdy bakłażan stygnie drobno siekamy paprykę i ser feta.
3. Ostudzonego bakłażana wydrążamy ze skórki i miksujemy blenderem na "papkę". Dodajemy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Wrzucamy ser feta, paprykę, posiekaną natkę pietruszki i znów dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Justi2401
Pasta najlepiej smakuje z dodatkiem białego pieczywa, lub bagietki z masłem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat