Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecka pasta z bakłażana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 duży
papryka czerwona 1/2 sztuki
natka pietruszki 1/4 pęczka
ser feta 50 g
oliwa 1,5 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Porada

Pasta najlepiej smakuje z dodatkiem białego pieczywa, lub bagietki z masłem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Grecka pasta z bakłażana

1. Bakłażana myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, zawijamy w folię i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (środkiem do góry). Następnie zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze przez 10 minut aby się ładnie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
2. W czasie, gdy bakłażan stygnie drobno siekamy paprykę i ser feta.
3. Ostudzonego bakłażana wydrążamy ze skórki i miksujemy blenderem na "papkę". Dodajemy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Wrzucamy ser feta, paprykę, posiekaną natkę pietruszki i znów dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak