Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bakłażan
1 duży -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
natka pietruszki
1/4 pęczka -
ser feta
50 g -
oliwa
1,5 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
sól i pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Grecka pasta z bakłażana
2. W czasie, gdy bakłażan stygnie drobno siekamy paprykę i ser feta.
3. Ostudzonego bakłażana wydrążamy ze skórki i miksujemy blenderem na "papkę". Dodajemy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Wrzucamy ser feta, paprykę, posiekaną natkę pietruszki i znów dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Pasta najlepiej smakuje z dodatkiem białego pieczywa, lub bagietki z masłem czosnkowym.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się