Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecka musaka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

ziemniaki 1 kg
bakłażan 1 szt
sos beszamelowy
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia
sos pomidorowy
ser żółty 30 dag

przyprawy

sól do smaku
pieprz
cynamon Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Bazylia suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grecka musaka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, następnie smażymy jak frytki.
Bakłażan również kroimy w plastry, solimy i moczymy chwilę w wodzie. Następnie również smażymy.
Krok 1 - Grecka musaka foto
2
Mięso, cebulę i czosnek smażymy i dodajemy sól i pieprz.
Krok 2 - Grecka musaka foto
3
Następnie dodajemy sos pomidorowy, do smaku szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową i bazylię
Krok 3 - Grecka musaka foto
4
W naczyniu układamy kolejno warstwy: ziemniaki, bakłażan i mięso
Krok 4 - Grecka musaka foto
5
pół kostki masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy 2 łyżki mąki. Jak połączą się te dwa składniki dodajemy 2 szklanki mleka. Mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje.
Krok 5 - Grecka musaka foto
6
Sosem zalewamy wczesniej ułożone warstwy w naczyniu i sypiemy serem. Pieczemy 45 min
Krok 6 - Grecka musaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.10.2016 20:46
smaczne danie
Megi 08.09.2015 07:06
przepis godny polecenia:)i like it
Papryczka 14.07.2014 13:31
pycha jedzenie
Lidzia 14.07.2014 10:44
Smaczniutka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak