Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecka musaka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan 2
mięso mielone 600 g
pomidory krojone z puszki 1
masło do smażenia
cebula 1
oregano
cynamon Prymat
Czosnek suszony Prymat
kminek Prymat
sól
pieprz

Sos

mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
mleko 300 ml
sól
pieprz
jajko 1
parmezan starty 5 dag

Porada

Cynamon nadaje niezwykłego smaku i aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Grecka musaka

Kroki postępowania

1
Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki i solimy. Odstawiamy na pół godziny. Odsączamy i smażymy na maśle 5 min.
Krok 1 - Grecka musaka foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy 15 min na złoto. Doprawiamy czosnkiem, cynamonem, solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory z puszki z zalewą i dusimy na małym ogniu ok 20 min.
Krok 2 - Grecka musaka foto
3
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, stopniowo wlewamy mleko ciągle mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy łyżkę sera, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy przestygnie, łyżkę sosu mieszamy z żółtkiem i wlewamy do sosu. Energicznie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z sosem.
Krok 3 - Grecka musaka foto
4
Natłuszczamy naczynie do zapiekania i układamy na dnie warstwę bakłażana.
Krok 4 - Grecka musaka foto
5
Wykładamy połowę mięsa, wyrównujemy.
Krok 5 - Grecka musaka foto
6
Mięso smarujemy odrobiną sosu i powtarzamy warstwy, aż do wyczerpania składników.
Krok 6 - Grecka musaka foto
7
Na wierzch wylewamy resztę sosu, posypujemy startym parmezanem i pieczemy 50 min w 180 st.
Krok 7 - Grecka musaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.11.2016 20:02
smaczne danie, takie lubię
Christopher 27.06.2014 18:13
Dawno nie robiłem. Narobiłaś mi apetytu.
Grazyna0211 27.06.2014 17:51
pyszne danie
Anna169Hosz 27.06.2014 13:06
Ja dodaję jeszcze ziemniaki albo kuskus.
asiczekz 27.06.2014 11:01
musi być dobre, fajnie wygląda
stan2401 27.06.2014 10:03
spróbowałbym
Patriszja
Patriszja 27.06.2014 09:23
oooooj jakie piękne :) bardzo apetycznie wygląda i napewno smakuje :)
dodi 27.06.2014 09:16
zjadłabym z checią
gosia56 27.06.2014 09:14
ciekawa jestem jak to smakuje;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak