Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRECKA MUSAKA

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan 2-3 szt
cebula 1 szt
mięso mielone 0,5 kg
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
natka pietruszki 1 pęczek
wino czerwone 2 łyzki
cukier 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
oliwa do smażenia

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 3,2% 1 1/4 szkl
ser żółty 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt

Porada

Musaka należy do dań, które z powodzeniem można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem,bo będzie smaczniejsze.

Przepis i sposób przygotowania na: GRECKA MUSAKA

Kroki postępowania

1
1/ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm i delikatnie solimy by puścił soki. Odstawiamy na ok pół godziny, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozkładamy je na blasze, smarujemy z obu stron oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy po 5min z każdej strony,aż bakłażany zmiękną,wchłoną oliwę i lekko zbrązowieją. (można również usmażyć je na patelni.)
Krok 1 - GRECKA MUSAKA  foto
2
2/ Cebulę,czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy najpierw cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso, które powinno nabrać brązowego koloru (gdy wytworzy się za dużo tłuszczu, odlać) Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wino lub rosół, cukier, cynamon, sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny.
Krok 2 - GRECKA MUSAKA  foto
3
3/ Duże naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wkładamy na dno pierwszą warstwę bakłażana (niektórzy dają gotowane ziemniaki w plastrach)czyli około 1/3całości. Na bakłażanie kładziemy warstwę mięsa z przyprawami i pomidorami czyli ok połowy całej porcji. Następne warstwy to znów bakłażan mięso, bakłażan.
Krok 3 - GRECKA MUSAKA  foto
4
4/ W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalewamy zapiekankę sosem beszamelowym i pieczemy ok 50min w ok 200 stopniach. Musaka powinna być ładnego złotawego koloru. Wierzch posypać natką pietruszki. Ewentualnie jeszcze startym żółtym serem.
Krok 4 - GRECKA MUSAKA  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 08.02.2017 18:46
świetna mousaka
ilka01 25.03.2015 09:58
super przepis :)
Cranberry 24.03.2015 22:14
hmm na pewno pycha
R'n'G Kitchen 24.03.2015 21:03
Uwielbiamy
IwonaDD 24.03.2015 20:36
pyszne danie
halina17 24.03.2015 20:22
Dobre danie .
wwwiolka 24.03.2015 20:22
Bardzo fajny przepis.
Marta Ryżek-Kalkowska 24.03.2015 19:46
pysznie u ciebie.
Stenka 24.03.2015 19:26
fajny przepis
Małgorzata Pin 24.03.2015 19:17
Wygląda smakowicie
Kolorowa 24.03.2015 18:47
Coś co lubię ;)
agnieszka214 24.03.2015 18:22
super smaczne jak dla mnie danie
Gracer 24.03.2015 17:42
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak