Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Granita kawowa

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Jednym z najbardziej znanych włoskich deserów jest granita di caffe, czyli granita kawowa.

Składniki:

zaparzona mocna kawa
1 litr
śmietanka kremówka 36%
200 mililitrów
cukier brązowy
3 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Granita kawowa

Cukier rozpuścić w gorącej kawie, odstawić do ostygnięcia. Wlać do płaskiej, najlepiej metalowej formy, wstawić na trzy-cztery godziny do zamrażalnika. Gdy utworzy się cienka warstwa lodu, zdrapać ją łyżeczką i ponownie dodać do niezamrożonej kawy. Czynność powtarzać, aż powstanie gruboziarnista masa kawowa. Jeszcze raz przyprawić ją cukrem do smaku, przełożyć do wysokich pucharów i podawać z bitą śmietaną. Można kremówkę ubijać z odrobiną cukru z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak