Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Granita arbuzowa z limoncello

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

arbuz 1 kg
limoncello 50 g
sok z cytryny do smaku
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Granita arbuzowa z limoncello

Najlepiej do tego deseru nadają się arbuzy bez pestek :)
Jeśli nie mamy takiego, to należy zwykłego arbuza pokroić w plasterki, obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do zamykanego pojemnika - skropić sokiem z cytryny, ilość zależna od słodkości arbuza, a następnie dolać limoncello.
Wszystko przemieszać, zamknąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Następnie przełożyć miąższ do blendera i zmiksować.
Napełnić pojemniczek, zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin - co pół godziny przemieszać, aby granita zamarzała równomiernie.

Jeśli mamy dobry blender ze szklanym dzbanem i funkcją kruszenia lodu - można zamrozić kostki arbuza w całości, a po zamarznięciu zmiksować - ja najczęściej tak właśnie robię - to najprostsza metoda :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.04.2013 10:35
Ile razy na to patrzę to chce mi się pić i robi mi się gorąco, żeby móc się ochłodzić :)
KasiaK90 19.04.2013 09:11
ale pyszności u pani :)
Klausia 04.02.2013 18:04
och, nawet w środku zimy bym takie pyszności zjadła :)
Habibi 27.01.2013 14:59
w upalny dzień taka granita ratuje życie ;)
SylwiaMagdaSabin 27.01.2013 10:07
aż ślinka cieknie, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak