Granita arbuzowa z limoncello

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • arbuz

    1 kg
  • limoncello

    50 g
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól

    duża szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najlepiej do tego deseru nadają się arbuzy bez pestek :)
Jeśli nie mamy takiego, to należy zwykłego arbuza pokroić w plasterki, obrać ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do zamykanego pojemnika - skropić sokiem z cytryny, ilość zależna od słodkości arbuza, a następnie dolać limoncello.
Wszystko przemieszać, zamknąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Następnie przełożyć miąższ do blendera i zmiksować.
Napełnić pojemniczek, zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin - co pół godziny przemieszać, aby granita zamarzała równomiernie.

Jeśli mamy dobry blender ze szklanym dzbanem i funkcją kruszenia lodu - można zamrozić kostki arbuza w całości, a po zamarznięciu zmiksować - ja najczęściej tak właśnie robię - to najprostsza metoda :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 24.04.2013 10:35
Ile razy na to patrzę to chce mi się pić i robi mi się gorąco, żeby móc się ochłodzić :)
KasiaK90 19.04.2013 09:11
ale pyszności u pani :)
Klausia 04.02.2013 18:04
och, nawet w środku zimy bym takie pyszności zjadła :)
Habibi 27.01.2013 14:59
w upalny dzień taka granita ratuje życie ;)
SylwiaMagdaSabin 27.01.2013 10:07
aż ślinka cieknie, super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat