Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grahamki z otrębami i sezamem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

BUŁKI

drożdże świeże 25 g
mąka graham 1,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
otręby owsiane 5 łyżek
cukier 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
olej 2 łyżki
mleko 1 szklanka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
sezam 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamki z otrębami i sezamem

Kroki postępowania

1
Z odrobiny mąki, mleka, cukru, drożdży zrobić zaczyn i odczekać ok 15 min, by ruszył.
Krok 1 - Grahamki z otrębami i sezamem foto
2
Po upływie czasu dodać pozostałe składniki na bułki i wyrobić gładką masę ciasta. Uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1,5godziny.
Krok 2 - Grahamki z otrębami i sezamem foto
3
Następnie ciasto wyciągnąć na stolnice i formować małe bułeczki. Ponownie odstawić do napuszenia na ok 30 min.
Krok 3 - Grahamki z otrębami i sezamem foto
4
Po czym posmarować każdą z bułeczek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać sezamem.
Krok 4 - Grahamki z otrębami i sezamem foto
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok 20min. Smacznego!
Krok 5 - Grahamki z otrębami i sezamem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak