Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grahamki na zakwasie

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 40 gram
woda letnia 60 ml
mąka pszenna typ 750 100 gram
drożdże świeże 2 gram

Ciasto

zaczyn chlebowy
mąka pszenna typ 500 250 gram
mąka pszenna typ 1850 100 gram
miód prawdziwy 1 łyżka
drożdże świeże 5 gram
olej 1 łyżka
sól 11 gram
woda 240 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamki na zakwasie

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki zaczynu. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. W drugiej misce wymieszać obie maki z solą. Drożdże do ciasta wymieszać z miodem.
Krok 1 - Grahamki na zakwasie        foto
2
Do sypkich składników dodać zaczyn, drożdże, olej i wodę. Wyrabiać ciasto 15 minut, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Grahamki na zakwasie        foto
3
Po 30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Grahamki na zakwasie        foto
4
Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 - 10 części.
Krok 4 - Grahamki na zakwasie        foto
5
Formować okrągłe lub owalne bułeczki. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie spryskać wodą, naciąć przez środek i wstawić do piekarnika z temp. 200 st. po pięciu minutach zmniejszyć do 180 st. i piec jeszcze 25 - 30 minut.
Krok 5 - Grahamki na zakwasie        foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 01.03.2015 12:10
wspaniałe bułeczki, pięknie wyrosły
Futka 01.03.2015 11:20
Śliczne, przepyszne i pachnące bułeczki :)
IZABELA29 01.03.2015 11:06
pysznie ci wyszły
Iwusia 28.02.2015 23:53
wspaniałe bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak