Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grahamki jogurtowo-ziemniaczane

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 4,5 szkl.
mąka pełnoziarnista 1,5 szkl.
mąka kukurydziana 2 łyżki
woda ciepła 1 szkl.
jogurt grecki 1 szkl.
mleko 2% 1/2 szkl.
drożdże suche 1,5 op.
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
masło 120 g
ziemniaki ugotowane 1 szkl. puree
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

* do posmarowania

jajko 1 małe
mleko 1 łyżka

* do posypania

Czarnuszka nasiona Prymat
kminek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat gruba
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sezam
siemię lniane

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamki jogurtowo-ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ostudzone ziemniaki utrzeć na drobnej tarce warzywnej lub zaraz po ugotowaniu utłuc na puree - rozdrobnione ziemniaki ubić ciasno w szklance, aby ją szczelnie wypełniały.

Ziemniaki połączyć z tłustym jogurtem greckim w dużym naczyniu.
Krok 1 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
2
Wodę podgrzać i wsypać do niej cukier, sól i suche drożdże - mieszać do rozpuszczenia i połączyć z mlekiem.
Krok 2 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
3
Dodać do ziemniaków i jogurtu miękkie masło, wlać zaczyn i wszystko zmiksować do względnego połączenia.
Krok 3 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
4
Dosypać mąkę tortową, pszenną pełnoziarnistą (graham), kukurydzianą oraz sodę.
Krok 4 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
5
Ponownie zmiksować, aż powstanie coś o konsystencji kruszonki.
Krok 5 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
6
Zagnieść dłonią do uzyskania sprężystego jednolitego ciasta.
Krok 6 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
7
Naczynie nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 7 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
8
Ciasto podzielić na ćwiartki, aby łatwiej było zagniatać i dzielić na porcje.
Krok 8 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
9
Każdy kawałek kilka razy przegnieść i uformować podłużne bochenki.
Krok 9 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
10
Każdy podzielić na 4-5 równych kawałków.
Krok 10 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
11
Uformować bułeczki w dowolnym kształcie - ja tym razem zrobiłam podłużne.
Krok 11 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
12
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
Krok 12 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
13
Posmarować roztrzepanym jajkiem połączonym z łyżką mleka, posypać ulubionym dodatkiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 13 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto
14
Blaszki wsunąć do zimnego piekarnika nagrzanego do 50*C z dolną grzałką - pozostawić na 10-15 minut. Następnie ustawić termostat na 190-200*C z termoobiegiem i piec przez ok.15-20 minut, licząc od czasu osiągnięcia maksymalnej temperatury, do zrumienienia . Studzić na kratce.
Krok 14 - Grahamki jogurtowo-ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.07.2014 20:36
smaczne bułeczki
Iwusia 13.05.2014 23:46
bardzo fajne bułeczki
olkaaa 11.05.2014 11:24
wyglądają kusząco
Habibi 04.05.2014 19:36
Bułeczki powstały z połączenia kilku różnych przepisów, ale jest to udane połączenie :) Zaraz po ostygnięciu są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Na drugi dzień skórka nieco mięknie, ale za to pozostają dość świeże wewnątrz przez kilka dni. Wagowo są znacznie cięższe od kupnych, bo bez polepszaczy, ale nie są wcale gliniaste w konsystencji.
stokrotka 04.05.2014 18:17
takiego przepisu nie znałam - muszą być pyszne
Mniam 04.05.2014 15:26
Bardzo interesujące bułeczki. Przepis wart wypróbowania.
Triss 04.05.2014 14:59
ciekawe połączenie.;)
IZABELA29 04.05.2014 14:18
pewnie smaczne i wilgotne..
w mojej kuchni 04.05.2014 13:24
bułki rewelacja i warte pieczenia
Lis 04.05.2014 13:15
Ekstra bułeczki:)
brioszka 04.05.2014 13:13
fajne buły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak