Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grahamki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
mąka 2 szklanki pszennej graham typ1850
drożdże 6 dag
jajko 2 sztuki
olej 6 łyżek
woda letnia 1,5 szklanki
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamki

Kroki postępowania

1
Mąki wymieszać w misce z solą i cukrem, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do drożdży, dodać olej i jajka. Najlepiej przy pomocy robota z końcówką do ciasta drożdżowego wyrobić gładkie ciasto ( wyrabiać je kilka minut)
Krok 1 - Grahamki foto
2
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu wyjąć na podsypaną mąką blat i podzielić na pół
Krok 2 - Grahamki foto
3
następnie utoczyć wałki z ciasta i pociąć na mniejsze porcje mi wyszło 20 szt,
Krok 3 - Grahamki foto
4
uformować z ciasta bułki, ułożyć je na blaszkach wyłożonych papierem i odstawić przykryte ściereczką na 30 minut.Przed pieczeniem bułki lekko naciąć ostrym nożem i posypać mąką luksusową.
Piec w temp. 225 st do 15 minut.
Krok 4 - Grahamki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak