Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana szynka w papryce

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka mięso 30 dag
marchew 1 sztuka
pietruszka 1/2 sztuki
seler-plaster 1 sztuka
por 1/3 sztuki
cebula 1 sztuka
lubczyk 1 gałązka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
woda 2 szklanki
pomidor 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1/3 sztuki
olej 2 łyżki
korniszon 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana szynka w papryce

Kroki postępowania

1
Umyć obrane warzywa i mięso .Osuszone por , cebulę i marchew opiec na suchej patelni tak by się wytworzył naturalny karmel .Warzywa , przyprawy i szczyptę soli zalać woda i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć mięso tak by zamknąć natychmiast wszystkie pory w mięsie . Będzie przez to soczyste. Doprowadzić ponownie do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Gdyby woda odparowała uzupełnić wrzątkiem.
Krok 1 - Gotowana szynka w papryce foto
2
Wyjąć mięso i warzywa z wywaru i przekroić na 2 plastry.
Krok 2 - Gotowana szynka w papryce foto
3
Obrać cebulę - pokroić w piórka. Obrać i rozetrzeć z odrobiną soli czosnek.
Krok 3 - Gotowana szynka w papryce foto
4
Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę - pokroić drobno. Paprykę pokroić w paseczki. Usiekać zioła jeśli używamy świeżych. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebule i smażyć aż sie zrobi złota . Dodać pomidory, paprykę , korniszon, czosnek. Dusić aż sie rozgotują podlewając po kilka łyżek wody . Doprawić sos do smaku pieprzem , solą, papryka mieloną i połową ziół .
Krok 4 - Gotowana szynka w papryce foto
5
Włożyć mięso do sosu i chwilę ogrzewać .Podawać posypując resztą ziół.

* z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu będzie potem :
-rosół wołowo-wieprzowy z kluseczkami ( odlane na sos chrzanowy i odlane na barszcz do krokietów)
-krokiety z gotowanej wołowiny i cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole z gotowania)
- gotowana szynka w papryce ( połowa ugotowanej szynki wduszona w sosie z papryki , pomidorów i cebuli z włoskim smakiem )
- sałatka z warzyw z rosołu ( + korniszony , ziemniaki od obiadu , jajka , majonez , przyprawy )
Krok 5 - Gotowana szynka w papryce foto
6
Jeśli gotuje szynkę wieprzową ( surową ) to z reguły większy kawałek . Potem część jest na jeden posiłek w sosie . Część na drugi posiłek jakoś . I tu mamy właśnie tą szynkę jakoś . Gotowałam dziś wszystko ze wszystkim przygotowując sobie bazę na kilka obiadów . Prócz mięsa od szynki gotowałam razem wołowinę rosołową . Wszystko potem podzieliłam na różne posiłki *
Krok 6 - Gotowana szynka w papryce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 24.05.2013 08:22
mniam mniam
Sylwia26 23.05.2013 21:42
ale pyszności
mic 23.05.2013 20:31
ciekawy przepis, godny zwrócenia uwagi
iwi 23.05.2013 19:40
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak