Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana rolada boczkowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczku ( u mnie ze skórą ) 1,2 kg
marynata
soli peklowej 20 g
soli morskiej 1 łyżeczka
Musztarda chrzanowa Prymat 3 łyżki
czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana rolada boczkowa

Kroki postępowania

1
Z boczku usunąć skórę, boczek umyć i osuszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Połowę marynaty rozsmarować na górze boczku, zawinąć ciasno w roladę, związując mocno sznurkiem wędliniarskim i posmarować pozostałą częścią marynaty. Tak przygotowany boczek zostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Gotowana rolada boczkowa foto
2
Potem włożyć do woreczka do pieczenia ryb lub innego i potem do jeszcze jednego. Włożyć do wysokiego garnka tak aby rolada nie wypływała na górę ( można obciążyć np. talerzykiem ) i gotować na średnim ogniu około 3 godziny.
Krok 2 - Gotowana rolada boczkowa foto
3
Potem zostawić roladę w garnku do wystudzenia i potem nie wyjmując z woreczków do lodówki na dwa dni.
Krok 3 - Gotowana rolada boczkowa foto
4
Podawać jako zimną przekąskę lub zamiast wędliny do pieczywa,
Krok 4 - Gotowana rolada boczkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak