Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana golonka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 4 szt
marchew 2-3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1/2 szt
por 1 szt
cebula biała 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól
lubczyk świeży 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana golonka

Golonki opalami z pozostałości sierści i dokładnie myjemy. Umieszczamy w dużym garnku. Marchew, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Cebule obieramy z łusek i nacinamy w gwiazdkę. Por myjemy i kroimy na pół. Warzywa umieszczamy w garnku z golonkami i dodajemy solidna porcje przypraw :liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól i gałązkę lubczyku. Zalewamy woda tak aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez przynajmniej 2,5-3h aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Serwujemy z ziemniakami i zasmażaną kiszona kapustą.

Uwaga: Z powstałego wywaru możemy przygotować krupnik. Wystarczy dodać około szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej (w zależności ile zostało wywaru) i ugotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.12.2016 10:13
pyszne mięsko
w mojej kuchni 04.12.2016 19:44
pyszne i syte danie
Madzai 04.12.2016 18:21
Pyszny obiad
Krzysztof15 04.12.2016 17:59
pyszna goloneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak