Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana babka zebra

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
sól 1 szczypta
esencja waniliowa 1 łyżka
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
woda gorąca 3 łyżki

Porada

Babka, której się nie piecze, a gotuje w specjalnej, szczelnej formie. Jest bardzo miękka, delikatna i wilgotna. Jednym słowem – przepyszna!

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana babka zebra

Kroki postępowania

1
Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką pastę.
Miękkie masło ucierać z cukrem, tak długo, aż stanie się białe i puszyste. Żółtka oddzielić od białek i jedno po drugim dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Gotowana babka zebra foto
2
Do miksowanej masy dodać ekstrakt waniliowy, a następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w ciasto za pomocą łopatki.
Krok 2 - Gotowana babka zebra foto
3
Masę podzielić na dwie części, a jedną z nich połączyć z pastą kakaową.
Krok 3 - Gotowana babka zebra foto
4
Formę na babkę (2 litrowa) dokładnie wysmarować masłem. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami.
Krok 4 - Gotowana babka zebra foto
5
Zamknąć pokrywę i włożyć do gotującej się wody, obciążając formę i przykrywając garnek pokrywką. Woda powinna sięgać do 2/3 formy. Odpowiednią ilość najlepiej odmierzyć wcześniej, a w trakcie przygotowania ciasta wstawić garnek z wodą na ogień. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i ostudzić. Smacznego :)
Krok 5 - Gotowana babka zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.05.2017 12:49
świetnie wygląda
AZgotuj 21.04.2017 10:52
jestem pod wrażeniem!!!
gosia56 21.04.2017 10:45
super ale trzeba miec taką formę ;)
olkaaa 21.04.2017 10:37
fajnie wygląda
Róża1 21.04.2017 09:51
rewelacja !!!
mirosława4 21.04.2017 09:32
śliczna ta babeczka
Justi2401 21.04.2017 09:27
Babka gotowana to moja ulubiona :) Zebra wygląda wspaniale :)
Edith85 21.04.2017 08:37
Fajnie wygląda
slodkieniebo 21.04.2017 08:32
Uwielbiam takie babki
Krystyna32 21.04.2017 07:54
apetyczna babka
2milutka 21.04.2017 07:45
Rewelacyjny sposób na babkę
Stenka 21.04.2017 07:33
Robię nie tylko na Wielkanoc taką
jagoda5913 21.04.2017 01:02
ładnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak