Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana babka nr.2

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier 15 dag
mąka ziemniaczana 16 dag
mąka pszenna 13 dag
jajko 5 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
likier kokosowy 2 łyżki
sok pomarańczowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana babka nr.2

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodawać po jednym jajku do utartego kremu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodac sok pomarańczowy i alkohol.
Krok 1 - Gotowana babka nr.2 foto
2
Metalową foremkę do babki bez kominka wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
Krok 2 - Gotowana babka nr.2 foto
3
następnie przełożyć do niej ciasto, foremkę dokładnie przykryć folią aluminiową. W dużym garnku na dnie ułożyć szmatkę i postawić foremkę, wlać wodę do 3/4 wysokości form, przykryć garnek pokrywką i gotować 80 minut od momentu zagotowania się wody
Krok 3 - Gotowana babka nr.2 foto
4
. Po upływie odpowiedniego czasu wyłączyć gaz i odkryć pokrywkę garnka, formę zostawić w nim na 10 minut po tym czasie zdjąć z formy folię i zostawić na kolejne 10 minut po tym czasie formę wyjąć z garnka i wystudzić.3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem pomarańczowym na gładki lukier i polać nim wystudzoną babkę, odstawić do zastygnięcia.
Krok 4 - Gotowana babka nr.2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 02.04.2015 20:15
świetna babka
iziona 02.04.2015 20:01
Pewnie w takiej formie jest łatwiej i może inaczej smakuje, ale ta też wyszła fajna i smaczna
Babeczka35 02.04.2015 18:17
Śliczna babeczka.
Janina 02.04.2015 16:17
Super babka;)
Agnieszka-87-25 02.04.2015 14:56
ciekawa jest
Wiktoria29 02.04.2015 14:50
super, nigdy takiej nie robiłam bo nie mam formy ,ale skoro przetestowałaś i sie udało to teraz wypróbuję
iziona 02.04.2015 14:25
Fakt :) babka była okupiona niezłą kombinacją, ale się opłaciło :)
iziona 02.04.2015 14:23
Ja zaryzykowałam bo nie mam takiej formy i jak widać na zdjęciach ryzyko się opłaciło :)
Alex_M 02.04.2015 14:12
jestem ciekawa jej smaku :)
ben-ka 02.04.2015 13:54
Odważna jesteś:) zawsze myślałam, że do gotowanej babki trzeba mieć odpowiednią formę, ale jak widzę Twoje poczynania, to nic innego mi nie pozostaje jak bić Ci brawo! Ja bym się raczej nie odważyła......pewnie zakalec by mi wyszedł, a nie smaczna babka:)
mirosława4 02.04.2015 13:50
ładna ta babka a pomysł także interesujący wary wypróbowania
pestka 02.04.2015 13:09
świetna świąteczna babka
Grazyna0211 02.04.2015 12:55
świetny pomysł na gotowaną babkę bez użycia specjalnej foremki
Franciszek 02.04.2015 12:38
Pycha babka
Stenka 02.04.2015 12:33
Ja do gotowanej mam formę z przykrywką, w takiej bym nie ryzykowała gotowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak