Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana babka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki
likier kokosowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana babka

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodając po jednym żółtku na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia , następnie dodać alkohol, a na koniec do ciasta dodać pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko połączyć.
Krok 1 - Gotowana babka foto
2
Uszykować silikonową formę najlepiej taką bez kominka, ale jeśli mamy taką jak ja z kominkiem to musimy go zakleić folią aluminiową, aby wydobywająca się z niego para wodna nie skraplała się na ciasto, najlepiej jest to zrobić przed wylaniem ciasta ja tego nie zrobiłam i musiałam kombinować już z pełną foremką.
Krok 2 - Gotowana babka foto
3
W garnku zagotować wodę ma być jej tyle, aby przykrywała 3/4 całej formy, foremkę wysmarować margaryną i napełnić ciastem
Krok 3 - Gotowana babka foto
4
wyrównać i wstawić do garnka z gotującą się wodą, przykryć pokrywka i gotować 60 minut. Po tym czasie formę wyjąć z garnka i po wystudzeniu babkę przełożyć na talerz po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Gotowana babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 31.03.2015 07:32
wygląda pysznie
jasiek 30.03.2015 22:19
dobre ciasto
irenka 30.03.2015 20:06
pyszna babeczka
Babeczka35 30.03.2015 19:40
Super babeczka:)
cukiereczek 30.03.2015 19:12
gotowanej baki jeszcze nigdy nie robiłam a Twoja wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak