Góry i Doliny, czyli Karpatka wg Patrycji

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 szkl
  • margaryna

    125 gram
  • woda

    1 szkl
  • jaja

    4
  • Krem:

  • mąka pszenna

    2,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2,5 łyżki
  • cukier kryształ

    1 szkl
  • cukier wanilinowy

    32 gram
  • mleko

    3 szkl
  • margaryna

    375 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką.
Wodę zagotować z margaryną i wtedy dodać mąkę. Całość bardzo dokładnie i energicznie mieszać na małym ogniu, do momentu aż utworzy się gładka masa.
Masę przestudzić i dodawać po jednym jajku ciągle ucierając.
Blachy wyłożyć pergaminem. Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blachach i piec przez około 20 minut w 250 stopniach.

Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy wsypać do gotującego się mleka. Dokładnie mieszać na małym ogniu.
Budyń wystudzić.

Margarynę napowietrzyć za pomocą kuli w makutrze.
Następnie dodawać po odrobinie budyniu ciągle ucierając.

Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 10.02.2014 08:45
moja ulubiona karpatka
Milka100 14.12.2013 16:05
SUPER GÓRY I DOLINY
Patriszja 14.12.2013 09:31
bajecznie wygląda :)
aniagdz 14.12.2013 09:14
lubię karpatkę, ciasto dzieciństwa ;)
olla85 14.12.2013 08:31
Uwielbiam karpatkę. To jedno z moich ulubionych ciast. Zjadłabym teraz kawałek Twojej, wygląda tak, że ślinka cieknie :)
halina17 13.12.2013 22:52
Uwielbiam karpatkę.
migotka28 13.12.2013 21:56
pięknie wyrosła
Monika10 13.12.2013 21:31
mmmmm ślinka cieknie
Monika-twin 13.12.2013 21:30
Fajny pomysl
gosia1988 13.12.2013 20:30
jedno z moich ulubionych ciast :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat