GÓRALSKA KWAŚNICA GOTOWANA NA WĘDZONCE

GÓRALSKA KWAŚNICA GOTOWANA NA WĘDZONCE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wędzone

    20 dag
  • kiełbasa wędzona

    20 dag
  • sok z kapusty

    1 szkl
  • włoszczyzna

    1 szt
  • grzyby suszone

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • ziemniaki

    4 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    7 szt
  • majeranek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty

    7 szt
  • kapusta biała

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Grzyby namocz w szklance zimnej wody. Żeberka opłucz, razem z kiełbasa pokrój na porcje. Oprósz mąką. W garnku rozgrzej olej. Włóż żeberka i kiełbasę, dolej 1,5 l wrzątku. Dołóż kapustę, wlej sok. Zagotuj. Włoszczyznę oczyść, umyj razem z cebulą pokrój w grubą kostkę. Warzywa wrzuć do garnka z żeberkami i kapustą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj pod przykryciem około 50 minut. Grzyby ugotuj pokrój z wywarem dodaj do zupy. Ziemniaki obierz pokrój w kostkę ugotuj osobno w posolonej wodzie Dodaj do zupy 15 minut przed końcem gotowania. Dopraw roztartym czosnkiem, majerankiem i solą

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat