Przepis i sposób przygotowania na: Gorąca czekolada z piankami
Gorąca czekolada to napój, który warto przygotować w chłodniejsze dni. Nie tylko smakuje wyjątkowo, a samo jej przygotowanie poprawia nastrój. Jej słodki aromat, który roztacza się po całym domu zachwyca i przywołuje do kuchni wszystkich domowników. Gorącą czekoladę, jak w tym przepisie przygotowuje się na bazie mleka, ale można również na bazie śmietanki. Konieczne jest wzbogacenie jej korzennymi przyprawami, np. szczyptą cynamonu i tajnym składnikiem, którym są ziarenka wanilii. To one sprawiają, że gorąca czekolada smakuje jeszcze lepiej!
1. Do rondelka wlej mleko i podgrzewaj.
2. Laskę wanilii natnij wzdłuż i nożem wyciągnij ziarenka. Dodaj je do mleka.
3. Dopraw całość cynamonem mielonym Prymat, wsyp cukier trzcinowy oraz kakao. Całość mieszaj i doprowadź do wrzenia.
4. Na sam koniec dodaj pokruszoną na kawałki gorzką czekoladę lub pół na pół mleczną i gorzką.
5. Gotuj czekoladę jakiś czas, by zgęstniała i taką przelej do ulubionego kubka.
6. Udekoruj czekoladę ulubionymi piankami, bitą śmietaną lub gałką lodów śmietankowych.
7. Smacznego!