Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gorąca czekolada z marshmallows

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2% 2 szklanki
woda 1/3 szklanki
śmietana 30% 200 ml
cukier brązowy 3 łyżki
czekolada gorzka 150 gram
kakao 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Gorąca czekolada z marshmallows

- Do garnuszka wlewamy mleko, wodę, dodajemy cukier , śmietanę . Całość gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Dodajemy po kawałku czekolady i mieszamy, aż się rozpuści
- Stopniowo wsypujemy kakao, to znaczy: łyżka kakao i mieszamy, aż składniki się połączą i tak w kółko. Dodajemy tyle kakao, aby czekolada do picia była trochę gęściejsza. Kosztujemy, jeżeli jest dla Was za gorzka (a wątpię) to wiadomo dodajcie sobie trochę cukru. Tak samo jeżeli chcecie, aby czekolada była jeszcze gęściejsza to dodajemy kakao. Nie przejmujcie się tym, że nie chce się rozpuścić do końca, albo, że na wierzchu zostały wam grudki kakao, ponieważ pod koniec lub po każdej łyżce kakao używamy blendera. Miksujmy, wówczas nasza czekolada robi się gładka i gęsta. Ja używam blendera po każdej dodanej łyżce kakao
- Gotową, gorącą czekoladę przelewamy do kubków przez sitko. Dodajemy pianki marshmallows i gotowe.

P.s. Wybaczcie, ale muszę tutaj zacytować słowa mojego męża, bo to dla mnie mega komplement, a jednocześnie dowód dla Was jaka ta czekolada wychodzi : „ Ta gorąca czekolada smakuje jak w pijalni czekolady. Wychodzi Tobie taka sama jak w Chocoffee” :) Także zachęcam do zrobienia w domu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak