Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gorąca czekolada

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 l
kakao 1/2 szklanki
mąka 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
woda 1 litr
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
sól 1/8 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gorąca czekolada

Wykonanie:
Wsypać do garnka cukier, kakao wymieszane z mąką, sól i wymieszać z małą ilością wody, tak aby nie było grudek. Następnie mieszając wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Po czym wymieszać z mlekiem i zagotować ponownie. Doprawić wanilią i podawać z dodatkiem bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 02.12.2016 16:06
Bardzo smaczna i rozgrzewająca.
anka1988 02.12.2016 11:36
idealna na chłodne wieczory
Habibi 02.12.2016 08:39
Spróbuj zrobić z czekolady gorzkiej lub deserowej. Ja używam takiej o zawartości kakao 70-90% w zależności jaką mam w domu.
MagdalenaIC 02.12.2016 01:31
Idealna na zimę :)
Łukasz15 01.12.2016 22:11
Uwielbiam.
IZABELA29 01.12.2016 20:29
Bardzo apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak