Gong Bao Ji Ding

Gong Bao Ji Ding

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki podstawowe

  • filet z kurczaka

    600 g
  • orzechy nerkowca

    150 g
  • suszona papryczkachili

    2 szt.
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej sezamowy

  • marynata

  • ciemny sos sojowy

    2 łyżki
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżeczka
  • pieprz syczuański

    ½ łyżeczki
  • sos

  • ciemny sos sojowy

    2 łyżki
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • papryczka chili

    2 szt.
  • imbir świeży

    2 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia. Dodać pokrojone na drobniejsze części świeże papryczki chili, imbir starty na tarce i połączone składniki marynaty. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego. Wrzucić orzechy nerkowca. Smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru.

W woku rozgrzać odrobinę oleju sezamowego. Dodać posiekane, suszone chili. Podsmażyć. W woku umieścić zamarynowane kawałki kurczaka. Smażyć 6 minut. Dodać posiekany czosnek i dymkę. Smażyć kolejną minutę. Dodać orzechy oraz sos powstały z połączenia składników i 50 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 13.03.2012 18:13
a w tłumaczeniu co oznacza nazwa tego dania?
caralajna 05.01.2012 15:58
<b>o. bardzo mi się podoba, trochę dużo składników, ale wygląda z obrazka że warto by spróbować..</b>
Kas2 05.01.2012 00:53
uwielbiam takie smaki, do wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat